Dieta wspomagająca detoksykację organizmu
Kontynuuję rozpoczęty parę dni temat szkodliwych substancji i ich wpływu na nasze zdrowie. Dzisiaj pod lupę biorę dietę, która może pomóc w walce z toksynami.
Zacznę jednak od pewnej, dość istotnej w moim mniemaniu sprawy. W zasadzie nie da się wyeliminować w 100% toksyn z pożywienia. Można je znacznym stopniu ograniczyć. Za przykład niech posłużą warzywa. Część z nich jest polecana jako sposób na toksyny. I okej, tylko, że jeśli same są nimi napchane, to efekt się znosi. Warto to wziąć pod uwagę.
Dieta warzywno – owocowa
To jeden z popularniejszych sposobów na oczyszczanie organizmu. Jestem jej zwolennikiem, ale z jedną dość istotną uwagą. Kontrolujcie ją. Nie można ona trwać zbyt długo, bo wytworzycie ryzyko niedoborów pewnych składników.
Jak taka dieta ma wyglądać? Przede wszystkim z owoców stawiamy na cytrusy. Zwykle pijane pod postacią soku, koniecznie rano. Przed posiłkiem. Myślę, że warto też uwzględnić jabłka. Sporo błonnika, a to usprawnia pracę układu pokarmowego. Sprawę niezbędną przy usuwanie toksyn. A jeśli chodzi o sezonowe owoce to na pewno warto uwzględnić czereśnie i truskawki.
A warzywa? Przede wszystkim detoksykację wspomagają buraki, seler, ogórek, brokuły, pietruszka i kiszona kapusta. Można z nich przygotowywać sałatki. Najlepiej jeść je w postaci jak najmniej przetworzonej.
Czego unikać?
Lista jest długa, ale skupię się na najczęściej występujących w naszym jadłospisie produktach. Jednym z częściej wymienianych jest gluten. Na ile to obecna moda, a na faktyczny negatywny wpływ wciąż trwa spór.
Na pewno z diety powinien wylecieć cukier. Nie będzie prosto, ale jest możliwe jego znaczne ograniczenie. I nie mam tutaj na myśli jedynie niesłodzenia herbaty, czy napojów z tym składnikiem. Czytajcie uważnie etykiety produktów. Na czas diety detoksykacyjnej dobrze jest zrezygnować z tłustego mięsa.
Wylatują też wszystkie produkty wysoko przetworzone. Dla przypomnienia to między innymi chipsy, krakersy, dania typu fast food. Z tego samej grupy należy też omijać gotowe jedzenie. Mam tutaj na myśli dania w pięć minut czy takie, które wystarczy odgrzać w mikrofali. Warto też zmniejszyć ilość niektórych warzyw. Tutaj zwykle wskazuje się pomidory i paprykę.