Do wiosny pozbądź się w końcu trądziku! Zacznij od diety

Oczywiście każda pora roku jest dobra by to zrobić. To jednak zimą bardzo często dochodzi do nasilenia trądziku i pogorszenia stanu skóry. Poza tym można to zrobić w ramach przygotowań przed wiosną i latem, kiedy chcemy po prostu dobrze wyglądać. Zaczniemy od diety.

Czy zimą musi być trudniej?

Takie pytanie zapewne się pojawi. Zimą przecież mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców z których możemy pozyskać witaminy i pierwiastki istotne dla skóry. No więc w zasadzie tak, ale nie:). Po pierwsze warzywa obecne teraz, mam tutaj na myśli marchewkę, pietruszkę i buraki, to bogactwo składników istotnych dla skóry w walce z trądzikiem. Po drugie mamy też mrożonki I warto je włączyć do diety. Wspomniałbym też o kiszonkach. Są one niezwykle bogate w witaminę C. Składnika niezbędnego naszej skórze.

Czego unikać?

To temat, który wciąż wywołuje gorące dyskusje. Po pierwsze dlatego, że to czy damy produkt faktycznie zwiększy nasilenie trądziku jest kwestią indywidualną. Jedna osoba powie, że u niej taki skutek daje czekolada. Inny stwierdzi, że to nieprawda. I w zasadzie obie strony mają rację. Wśród produktów, które najczęściej są wymieniane, to oprócz czekolady znajdują się na liście również inne słodycze. Kolejna to sprawa jedzenie z dużą zawartością cukrów prostych. Produkty mleczne również są na tej liście. Od pewnego czasu mówi się też, że należy unikać jedzenia o wysokim Indeksie glikemicznym.

Co więc mogę jeść?

Jak najwięcej warzyw. Owoce z kolei zastąpią Ci słodycze. Natomiast nie należy jednak z nimi przesadzać. Warto do diety włączyć ryby. Generalnie będziesz potrzebować zdrowego tłuszczu. Przydadzą się więc też oliwa z oliwek i na przykład olej kokosowy. Z warzyw sporo korzennych. Co akurat zimą nie będzie trudne. W diecie mogą znaleźć się jajka. Spróbuj też zadbać o odpowiedni poziom siarki. To pierwiastek niezwykle istotny dla skóry. Minerał ten jest obecny w produktach wysokobiałkowych. Części z nich musisz jednak unikać. Ale siarkę znajdziesz też chociażby w warzywach. Mam tutaj na myśli między innymi kalafiora, rzodkiewki i brokuły. I zadbaj też o florę bakteryjną działając na nie probiotykami. Ostatnio pisałem na temat odporności i trądziku.

Warto również przeczytać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *