Masz trądzik? Jedz TE owoce!
Bo będą pomocne. Wybrałem dla Was zestaw owoców, które zawierają składniki (witaminy, pierwiastki) istotne w momencie, gdy walczycie z trądzikiem. Większość z przedstawionych owoców ma jeszcze dodatkowe właściwości, które powinny Was zainteresować:).
Morele
Zaczniemy od nich, bo trzeba się spieszyć. Sezon na morele nie trwa zbyt długo. Owoce te zawierają sporo beta-karotenu. To składnik niezwykle ważny dla Twojej skóry. To jednak niejedyne ich zalety. Morele pozytywnie wpływają też na stan wzroku. Morele wspomagają obniżenie ciśnienia. W pewnym stopniu opóźniają proces starzenia się skóry.
Brzoskwinia
Ta zawiera dwa istotne z punktu widzenia skóry składniki. To beta-karoten i witamina C. Nasza skóra potrzebuje silnych przeciwutleniaczy. I warto mieć to na uwadze. W brzoskwiniach znajdziemy też sporo potasu. Składnik istotny dla prawidłowej pracy serca. Owoce te można stosować przy chorobach związanych z układem moczowym. Pobudzają również przemianę materii.
Jeżyny
Te jeszcze można znaleźć na targu. Owoce te należy jeść przede wszystkim ze względu na sporą zawartość błonnika. Składnika, który przydatny jest nie tylko osobom odchudzającym się. Jeżyny zawierają też wspominaną wyżej witaminę C. Mają również kwas foliowy. Owoce te pozytywnie działają na pracę serca i stan kości.
Gruszki
Już niedługo zaczną królować na targu. Dlaczego warto jeść gruszki? Przede wszystkim zawierają sporo przeciwutleniaczy. To dobra informacja dla skóry. Gruszki poleca się również dla poprawienia krzepliwości krwi. W owocach tych znajdziecie też kwas foliowy. Nie można oczywiście nie wspomnieć o jodzie, który się w nich znajduje. To pierwiastek niezwykle ważny z punktu widzenia hormonów tarczycy.
Awokado
To owoc bardzo często wymieniany w kontekście odchudzania. I na pewno warto go uwzględnić na diecie. Ma on jednak dużo więcej właściwości. Z punktu widzenia skóry interesuje nas tutaj obecność witaminy E. Awokado w diecie warto umieścić jeszcze z innych powodów. To owoc bardzo przydatny do usprawnienia pracy mózgu. Ma on pozytywny wpływ na nasz nastrój. Niektóre z badań sugerują, że awokado może zapobiegać rozwoju nowotworów atakujących jamę ustną.