Postaw na te źródła siarki
To pierwiastek bez którego Twojego skóra się nie obędzie. Dość powiedzieć, że znajdziesz go chociażby w kosmetykach. Siarka to też ważna broń w walce z trądzikiem i dlatego warto poznać źródła tego pierwiastka.
Truskawki
Do sezonu jeszcze chwila, ale już warto się do niego przygotowywać. Jeśli oczywiście ktoś lubi truskawki. Ja za nimi na przykład nie przepadam. Nie mogę jednak odmówić im właściwości, zwłaszcza w kontekście trądziku. Dość powiedzieć, że truskawki są polecane jako domowy sposób na ten problem. Wystarczy rozgnieść te owoce i nałożyć na skórę. Dzięki obecności salicylanów ale i siarki pozwalają pozbyć się objawów trądziku, czyli pryszczy.
Kapusta
Specyficzny zapach, który pojawia się przy gotowaniu, jest powiązany właśnie ze związkami siarki. Kapusta zwykle wymieniana jest w kontekście wpływu na florę bakteryjną jelit. Oczywiście mam tutaj na myśli kiszoną. Sok z kapusty wspomaga układ odpornościowy. Liście wykorzystuje się na stłuczenia, ale i bóle reumatyczne. Warto włączyć do diety, która ma mieć pozytywny wpływ na skórę. Co prawda kapusta zwykle określana jest jako ciężkostrawna, ale warto mieć świadomość, że to w dużym stopniu zależy od dodatków i sposobu jej przygotowania.
Brokuły
One z kolei zwykle polecane są z powodu obecności sulforafanu. To bardzo silny przeciwutleniacz. Najczęściej zestawia się go z działaniem przeciwnowotworowym. Kolejna właściwość jest związana z wrzodami. Brokuły (także kiełki) poleca się jako środek zapobiegający ich pojawianiu się. Ze względu na obecność siarki warto włączyć je do diety, która ma wspomóc skórę.
Morele
Owoce, które nie są teraz zbyt popularne w Polsce. Raczej ludzie zajadają się brzoskwiniami. A morele mają bardzo ciekawe właściwości. Ot chociażby to, że regulują one ciśnienie. To chyba jedna z częściej wymienianych właściwości tych owoców. To dzięki obecności sporej ilości potasu. Morele to też beta-karoten. To witamina ważna między innymi dla naszego wzorku. Wpływa również na skórę. Dlatego morele warto jeść nie tylko ze względu na zawartość siarki. Owoce te wpływają też pozytywnie na trawienie. Morele w końcu mają działanie zasadotwórcze.