Walka z trądzikiem – zmień swój jadłospis
Z racji tego, że ostatnio dodałem nową kategorię, postanowiłem ją zapełnić. Na początek nieco ogólnych (ale niezbędnych!) porad dotyczących odżywiania w przypadku walki z trądzikiem.
Przede wszystkim ma być zdrowo
O tym całkiem niedawno pisałem. I tak naprawdę dotyczy to każdej sytuacji. Nie tylko jeśli walczycie z trądzikiem. Zdrowe odżywianie to naprawdę dobry pomysł dla organizmu. Dzięki takich zmianom w jadłospisie można zapobiegać wielu problemom zdrowotnym. Te ostatnie mogą w skrajnych przypadkach prowadzić do śmierci. A jeśli to Was nie przekona do zmiany, to już nie wiem co by mogło.
Ogranicz przyprawy
Szczególnie ostre. Chociaż ciężko znaleźć jednoznaczne dowody na to, że mają one wpływ na trądzik, to i tak warto to zrobić. Ostre przyprawy wpływają na stan skóry. Oczywiście w przypadku stosowania ich w nadmiernych ilościach. Zwykle tego typu przyprawy są wiązane z trądzikiem, ale różowatym. Koniecznie trzeba wyrzucić z diety sól. A dokładniej w dużym stopniu ograniczyć ją. Nie będzie to łatwe, ale bardzo się opłaci.
Uważaj na cukry proste
To kolejna zasada o której trzeba pamiętać. Węglowodany proste należy ograniczyć. Ich duża ilość to nie tylko problem dla skóry, ale przede wszystkim dla organizmu. Co więc powinno wylecieć z diety? Na pewno wszelkiego rodzaju słodycze. Dobrze jest też ograniczyć białe pieczywo. Zwróć uwagę na etykiety produktów. Jeśli znajduje się na nich syrop fruktozowo – glukozowy warto je omijać. Może nie od razu szerokim łukiem, ale lepiej jeść takie produkty rzadziej.
Uważaj na produkty mleczne
To z kolei chyba jedna z częściej powtarzanych zasad przez osoby zmagające się z trądzikiem. Mleko i produkty takiego pochodzenia mogą nasilać zmiany skórne. Warto jednak mieć świadomość jednej sprawy. Nie u każdego taka sytuacja będzie miała miejsce. Picie mleka nie jest równoznaczne z nasileniem trądziku. Na pewno jednak warto na nie uważać. Mam tutaj na myśli przede wszystkim mleko pasteryzowane. W diecie można zmniejszyć też ilość jogurtu, kefiru i białego sera. Co ciekawe w tej grupie zwykle próżno szukać masła i śmietany. Są one często wymieniane jako te, które szkodą skórze najmniej.
Przede wszystkim należy jednak obserwować jak zachowuje się skóra wraz ze zmianami w jadłospisie.