4 właściwości siarki, które warto znać

Pierwiastek kojarzący się przede wszystkim z żółtym kolorem i brzydkim zapachem. Ma on jednak bardzo ciekawe właściwości. Również z perspektywy osób zmagających się z trądzikiem. O tym poniżej.

Pomaga na stawy

To pierwiastek wykazujący działanie przeciwzapalne. Z tego właśnie powodu będzie pomocny w sytuacji, gdy zmagasz się z zapaleniem stawów. W pewnym stopniu siarka pomaga regenerować chrząstkę. To jednak nie wszystko. Przywraca ona sprawność stawów. Z tego powodu tak popularne są kąpiele siarczkowe „dostępne” w sanatoriach. Wykorzystuje się je w leczeniu takich chorób reumatycznych jak RZS i ŁZS. Pomagają też przy zwyrodnieniach stawów.

Wspomaga wątrobę

Siarka jest bardzo ważna dla tego organu. Po pierwsze zwiększa wydzielanie kwasu żółciowego. To dość istotna informacja. Zwłaszcza w sytuacji w której Twój organizm jest pełen toksyn. Siarka działa odtruwająco. Pomaga w usuwaniu toksyn. Co ciekawe wskazuje się też, że pierwiastek ten pomaga pozbywać się trujących związków wydzielanych przez grzyby.

Wpływa na włosy

To chyba jedna z bardziej znanych właściwości tego pierwiastka. Siarka jest wykorzystywana często w preparatach wspomagających fryzurę. To efekt tego, że pierwiastek ten wchodzi w skład dwóch bardzo ważnych aminokwasów. W tym cysteiny. Ta ostatnia można powiedzieć jest budulcem włosów. I właśnie dlatego niedobór siarki, przedłużający się oczywiście, może wydatnie „uszczuplić” fryzurę.

Skóra

No i się doczekaliście:). Jest ona bardzo istotna dla procesu regeneracji naskórka. Kolejna właściwość związana jest z suchą skórą. Siarka w dużym stopniu ją „rozmiękcza”. Efektem takiego działania będzie to, że skóra stanie się wyraźnie miękka i sprężysta. Siarka spowalnia też proces jej starzenia. Wykorzystuje się ją w walce ze schorzeniami skóry. Mam tutaj na myśli między innymi łuszczycę i atopowe zapalenie skóry. Siarka jest też ważna w walce z trądzikiem. Chociażby dzięki swojemu wpływowi na naskórek.

kalafior

Gdzie szukać siarki? Jedz więcej produktów wysokobiałkowych. Do diety włącz też warzywa. Szczególnie zwróć uwagę na kalafiora i białą kapustę. Ale nie tylko:). Podjadaj też rzodkiewkę, chrzan i groch.

 

 

Warto również przeczytać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *