Co zaostrza trądzik?
To pytanie słyszałem i czytałem w ostatnim czasie wielokrotnie. Postanowiłem więc napisać teksty (bo będą dwa), który – mam nadzieje w pełni – na nie odpowiedzą. Posiadanie takiej wiedzy w dużym stopniu pozwoli okiełznać trądzik. A przecież o to nam chodzi:).
Słońce
W tym miejscu pewnie pojawi się niedowierzanie wśród trądzików weteranów, którzy już pewien czas zmagają się z tym problemem. I wiedzą, że aby pozbyć się pryszczy… trzeba wystawić skórę na słońce. I to fakt, że latem problem jest zwykle mniejszy. Tylko, że nadmierne wystawienie skóry na działanie słońca, to poważny problem później właśnie z zaostrzeniem trądziku . Już na początku września będzie to widocznie zauważalne. Bardzo często dochodzi do rozregulowania pracy gruczołów łojowych. A to dodatkowy problem przy trądziku.
Stres
Przez lata starano się udowodnić jego wpływ nie tylko na trądzik, ale ogólnie stan skóry. No i udało się:). Po pierwsze przedłużający się stres powoduje, że ta ostatnia staje się szarawa. Wyraźnie zmęczona. A my przez to parę lat starsi. Na temat bezpośredniego wpływu stresu na trądzik, przeprowadzono co najmniej kilka badań. Ich wyniki – chociaż różnią się procentowo – wskazują na faktyczną relację między jednym a drugim problemem.
Żywność wysoko przetworzona
Tutaj chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że sprawa nie jest tak oczywista. Nie w każdym przypadku konkretny produkt wywoła taki skutek, czyli zaostrzenie trądziku. Ty jedząc często np. chipsy, możesz zauważyć nadmierną ilość pryszczy. Ale już Twoja znajoma – może je „przyjmować tonami” i nic jej w tej kwestii nie będzie.
Za to problemem będą dla niej inne produkty z grupy „Żywność wysoko przetworzona”. Co się w niej znajduje? Wszystko to co napchane jest chemią: wzmacniaczami smaku, konserwantami, barwnikami itd. To wszelkiego rodzaju dania w pięć minut. Wspomniane słone przekąski. Ale nie tylko. Do tej grupy zalicza się jogurty owocowe, napoje gazowane, płatki śniadaniowe i gotowe sosy sałatkowe, czy kostka rosołowa. Wszystkiego tego warto unikać, kiedy zmagacie się z trądzikiem.
Oczywiście nie oznacza, że macie całkowicie rezygnować z takiego jedzenia. Ustalmy, że ma ono jedną niezaprzeczalną zaletę (z naszego punktu widzenia). Lubimy je.:) Raz więc na jakiś czas – nic się nie powinno złego stać.