Jesienna dieta na trądzik
Pora roku może wpływać na nasilenie tej dolegliwości. Twój jadłospis również. Jesienią wygląda on inaczej niż chociażby latem. Jak stworzyć menu, które pomoże (a nie zaszkodzi) przy trądziku?
Uważaj na tłuste, niezdrowe jedzenie
Zaczniemy od tego czego lepiej unikać. Jesień, ale i zima, to taki czas, kiedy przestajemy zwykle dbać o to co jemy. Ba, to co dzieje się za oknem uważamy za przyzwolenie do objadania się. Jadłospis zwykle w tym czasie staje się zdecydowanie bardziej tłusty. Musimy nabrać przecież trochę ciała, żeby nas ochroniło przed zimnem. Nie dość, że to niemądre, to jeszcze może mieć wpływ na nasilenie trądziku. Podobnie jak fast food na który jesienią patrzymy jakoś tak przyjaznym okiem. Staraj się więc ograniczyć tego typu jedzenie w tym okresie.
Jak jeść, by zwalczać trądzik?
Przede wszystkim dieta będzie tylko elementem wspomagającym. Warto mieć tego świadomość. Potrzebujesz tych samych składników co w czasie innych pór roku. Zmienia się nieco zestaw produktów z których będzie je pozyskiwać.
POZNAJ JUŻ TERAZ SKUTECZNE ROZWIĄZANIE NA TRĄDZIK
Za najlepszy przykład posłuży witamina C. Przeciwutleniacz niezwykle ważny dla skóry. Również tej walczącej z trądzikiem. Latem dość łatwo ją pozyskiwać ze świeżych warzyw. Teraz większość z nich z naturą ma mniej wspólnego. Składników też jakby mniej. Lepiej więc witaminę C pozyskiwać chociażby z kiszonek, które mają ich sporo. Najlepsze są te przygotowywane w domu. Możesz też witaminę C znaleźć w cytrusach, ale nie są to jakieś duże ilości.
W czasie walki z trądzikiem przyda się też siarka. Latem bez większych problemów możesz pozyskiwać ją z warzyw. Mam tutaj na myśli między innymi kalafiora i brokuła. Teraz zdecyduj się na brukselkę i kapustę. Warto też do diety włączyć produkty wysokobiałkowe. Nie przesadź jednak z ich ilością. Siarka jest niezwykle ważna dla stanu skóry i pomaga walczyć z trądzikiem.
Generalnie warto jeszcze umieszczać w diecie warzywa, chociażby te bardziej jesienne. Mające zdecydowanie dłuższą „datę przydatności”. Zawierają one ważna składniki. Ot chociażby marchewki. Pełne beta-karotenu. Witaminy przydatnej, gdy zmagasz się z trądzikiem.
Wciąż trwa sezon na dynię. Jest ona źródłem beta-karotenu, ale nie tylko to. Dynia, a dokładniej jej pestki, są dobrym źródłem cynku. To kolejny istotny pierwiastek przy walce z trądzikiem. To o tyle ważną informacja, że pestki te mogą stanowić alternatywę dla najlepszego źródła cynku, czyli owoców morza. Smacznego!:)