Produkty wspomagające detoksykację
Kontynuuję temat usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Dzisiaj chciałbym się skupić na produktach, które warto umieścić w swojej diecie. Wspomożecie dzięki temu usuwanie toksyn. Skóra również będzie za to wdzięczna.
Buraki
Takich produktów jest co najmniej kilkadziesiąt. Skupię się jedynie na kilku. Tych oczywiście najlepszych. Do tej grupy można zaliczyć między innymi buraki. Bez wątpienia są jednym z częściej polecanych produktów. Buraki mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Zawierają w sobie substancje, które mają takie właściwości. Buraki to też silne działanie antyoksydacyjne. Nie można nie wspomnieć o dużej ilości błonnika.
Kapusta
Możecie wybrać „zwykłą”, ale polecałbym się jednak zdecydować na kiszoną. Dużo szybciej pozwoli usunąć z organizmu toksyny. Zawiera spore ilości błonnika. Kapusta kiszona może wyregulować pracę układu pokarmowego. Wpływa pozytywne na florę bakteryjną. To nie pozostaje bez wpływu na toksyny w organizmie. Z kapustą uważałbym jednak w przypadku, gdy cierpicie na jakieś problemy żołądkowe.
Brokuły
Przypisuje się im wiele właściwości. Skupmy się jednak na tym co nas tutaj najbardziej interesuje. Brokuły zawierają między innymi sulforafan. Jest ona wiązana z działaniem antynowotworowym. Dość powiedzieć że wspomaga na pewno usuwanie toksyn z organizmu. Dokładniej rzecz biorąc wpływa na enzymy, które w tym procesie uczestniczą. I właśnie z tego powodu warto do jadłospisu włączyć brokuły.
Grejpfrut
Owoc ten jest chętnie wykorzystywany w dietach oczyszczających. Pomaga też w zrzuceniu kilogramów. Przyspiesza przemianę materii. Ta właściwość również ma wpływ na tempo usuwanie toksyn z organizmu. Co ciekawe owoc ten wykazuje działanie antybakteryjne.
Karczochy
Na koniec zdecydowanie rzadziej wykorzystywany produkt w naszej kuchni. W porównaniu do opisanych powyżej. Karczochowi przypisuje się wiele ciekawych właściwości. Ma on między innymi pozytywny wpływ na wątrobę. Wspomaga jej regeneracje. To oczywiście ma wpływ na jej pracę. A bez sprawnie działającej wątroby usuwanie toksyn z organizmu jest w znacznym stopniu utrudnione. Niektóre substancje zawarte w karczochach pobudzają ten gruczoł do produkcji żółci.