Warzywa, które pomogą Ci przy trądziku

Dzisiejszy temat wydaje się być oczywisty:). Chciałbym skupić się na warzywach, które – dzięki pewnym składnikom – dostarczą Ci oręża do walki z pryszczami. Będą one pomagać Ci od środka.

Marchewka

Chciałbym zacząć od warzywa na które warto zwrócić uwagę właśnie teraz zima. W momencie dość ubogiego wyboru w tej grupie produktów żywnościowych. Marchewka zawiera przede wszystkim beta-karoten. To on nas tutaj najbardziej interesuje. Ma pozytywny wpływ na stan skóry. Jego niedobór to między innymi zrogowaciała skóra. Może się ona też łuszczyć. Ale uważaj – nie doprowadź do nadmiaru. Wtedy również mogą się pojawić problemy ze skórą. Tak czy tak, podjadajcie marchewkę.

Seler

Warzywo – mam na myśli korzeń, a nie naciowy – to jest niezwykle bogate w składniki. Znajdziecie w nim między innymi pewne ilości witamin z grupy B, a także kwas askorbinowy. Do tego cynk. Celowo wymieniłem właśnie te składniki, bo są one niezwykle ważne jeśli walczysz z trądzikiem. Selera najlepiej jedz pod postacią surówek. Można go też gotować, ale wtedy traci część ze swoich właściwości.

Fasola

Mam tutaj na myśli różne gatunki, które różnią się pod względem zawartości poszczególnych składników. Są one istotne z perspektywy stanu skóry. Białko roślinne, które się w nich znajduje, jest powiązane z NNKT (kwasy tłuszczowe). Mają one wpływ na kondycję skóry. I właśnie między innymi dlatego warto jeść rośliny strączkowe. Uważaj tylko z ich ilością zwłaszcza, gdy masz wrażliwy żołądek.

brukselka

Brukselka

Tak wiem, ma niekoniecznie dobry smak. Mało kto lubi brukselkę. Na szczęście można się pozbyć gorzkiego smaku. Można ją ugotować z dodatkiem cukru. Do tego warto nie zakrywać w czasie tego procesu garnka. Co daje jedzenie brukselki? Zawiera ona witaminę K. Ta ostatnia ma wpływ na krew. Składnik ten pomaga przy trądziku, ale różowatym. Nas bardziej interesuje fakt obecności witaminy C. Ten bardzo silny przeciwutleniacz ma ogromny wpływ na stan skóry. Ułatwia ona syntezę kolagenu. Witamina C wspomaga też usuwanie z organizmu toksyn. To kolejna, ważna cecha przy walce z trądzikiem. Witamina C ma pewien wpływ na kwestie związane z wydzielaniem sebum. I właśnie dlatego warto się przemóc i jeść brukselkę:).

Warto również przeczytać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *