Witamina C – musisz poznać te właściwości!
Uprzedzając nieco, napiszę: również gdy walczysz z trądzikiem. Witamina C ma jednak dużo więcej właściwości. Przypominamy sobie zwykle o niej właśnie w okresie jesiennym. Oczywiście ze względu na jej najbardziej znaną umiejętność.
Wspomaga układ odpornościowy
I od tej właściwości zaczniemy. Co ważne to składnik, który nie leczy nas z infekcji. Bardzo często tak się błędnie pisze i mówi. Jeśli chcecie wzmocnić swój układ odpornościowy, to witamina C będzie bardzo przydatna. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Nasz dzisiejszy bohater ułatwia wytwarzanie ciał odpornościowych.
Ułatwia wchłaniania niektórych składników
Mam na myśli dwa niezwykle ważne dla naszego funkcjonowania pierwiastki. Pierwszy z nich to żelazo. Minerał istotny dla produkcji czerwonych krwinek. Jego niedobór może skutkować chociażby wypadaniem włosów. Drugim pierwiastek, którego przyswajanie ułatwia witamina C, jest wapń. Minerał bez którego nie obędą się nasze kości.
Wspomaga odchudzanie
To umiejętność, która zainteresuje wszystkich toczących nierówną walkę z nadmiernymi kilogramami. Ma ona znaczenie przy spalaniu tłuszczu zapasowego. To nie wszystko. W dużym stopniu zapobiega ona jego powstawaniu. Hamuje jego produkcję. Ogranicza też jego transport. I dlatego witamina C powinna być obecna w naszej diecie. Oczywiście sama z siebie nie spowoduje, że pozbędziemy się nadmiernej ilości kilogramów.
Pozytywny wpływ na skórę
Po pierwsze uczestniczy w produkcji kolagenu. I to ona jest też współodpowiedzialna za utrzymanie go na odpowiednio wysokim poziomie. To pozwala zachować na dłużej młody wygląd skóry. Zapewnia jej elastyczność. Witamina C uczestniczy również w gojeniu ran. Dokładnie rzecz biorąc przyspiesza ten proces. To umiejętność przydatna gdy walczysz z trądzikiem. Pozwala też w dużym stopniu ograniczyć szkodliwe działanie wolnych rodników.
Wspomaga układ krwionośny
To ostatnia umiejętność nad którą chciałbym się pochylić (chociaż witamina C ma ich więcej). Wpływa pozytywnie na pracę serca i całego układu krwionośnego. Między innymi dzięki temu, że zapobiega dysfunkcji śródbłonka. Często wymienia się ją w kontekście zapobiegania zawałom serca. I chociażby z tego powodu warto dbać o jej ilość w naszym codziennym jadłospisie.